Dziennik Gazeta Prawana logo

NSA: obowiązek składania CIT-15J nie jest pułapką zastawioną na spółki jawne

biznes firma spółka
Czy spółka jawna musi składać informację CIT-15J co roku, aby pozostać transparentna podatkowo?Shutterstock
17 listopada 2025

Spółka jawna, która chce pozostać transparentna podatkowo, musi złożyć informację CIT-15J przed rozpoczęciem każdego roku obrotowego, nawet jeśli w składzie wspólników nie zaszły żadne zmiany – orzekł właśnie Naczelny Sąd Administracyjny.

Przypomnijmy, że niedługo to się zmieni. Od 1 stycznia 2026 r. spółki jawne nie będą musiały składać CIT-15J, jeżeli nie nastąpiły zmiany w składzie jej wspólników. Do art. 1 zostanie dodany ust. 3a, z którego będzie wynikać, że „na potrzeby stosowania ust. 3 pkt 1a lit. a przyjmuje się, że spółka jawna złożyła informację określoną w tym przepisie, jeżeli uprzednio złożona informacja pozostaje aktualna”. Zmiana wynika z nowelizacji z 25 czerwca 2025 r. ustaw o PIT i CIT (Dz.U. poz. 1022).

Pozostało 87% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.