Czy zagraniczna spółka przejmująca jest polskim podatnikiem

Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Lovells
Andrzej Dębiec, partner, kancelaria LovellsDGP
26 lutego 2009

Czy spółka zagraniczna, która po przejęciu polskiej spółki będzie kontynuować działalność w Polsce i utworzy w tym celu oddział, będzie podatnikiem polskiego podatku dochodowego?

Wskazać należy, że w celu zapewnienia neutralności podatkowej restrukturyzacji spółek z różnych państw członkowskich przyjęto Dyrektywę nr 90/434/EEC o wspólnym systemie podatkowym dla fuzji, podziałów, wniesienia majątku i zamiany udziałów w odniesieniu do spó- łek różnych państw członkowskich. Konse- kwencją połączenia spółek jest tzw. sukcesja generalna, polegająca na przejęciu przez spółkę przejmującą praw i obowiązków spółki przejmowanej. Regułę tę wprowadza art. 494 kodeksu spółek handlowych, zgodnie z którym spółka przejmująca albo nowo zawiązana wstępuje z dniem połączenia we wszystkie prawa i obowiązki spółki przejmowanej.

Pozostało 53% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.