Dziennik Gazeta Prawana logo

Sprzedawca nie poinformował o prawie do zwrotu towaru? Zwykły termin wydłuża się o rok

zakupy, karta płatnicza
Kiedy czas na zwrot towaru wydłuża się do roku?ShutterStock
31 grudnia 2014

Ustawodawca uznał, że obowiązek informowania o prawie do odstąpienia od umowy jest szczególnie ważny. Jeśli więc przedsiębiorca go nie wypełni, to zwykły czternastodniowy termin ulega wydłużeniu o dodatkowe 12 miesięcy (czyli wynosi łącznie 12 miesięcy i 14 dni od chwili odebrania towaru). Mówi o tym art. 29 ust. 1 ustawy.

Sprzedawca nie poinformował mnie o tym, że mam prawo do zwrotu towaru. Słyszałem, że wówczas wydłuża się termin, w jakim mogę skorzystać z tego uprawnienia. Czy to prawda?

Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.