Czy zamawiający może zawrzeć w umowie o zamówienie publiczne warunek o wniesieniu przez wykonawcę zabezpieczenia należytego wykonania umowy na pokrycie roszczeń z tytułu rękojmi i gwarancji?
Ustawa z 5 listopada 2009 r. o zmianie ustawy – Prawo zamówień publicznych oraz ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz.U. z 2009 r. nr 206, poz. 1591), która weszła w życie 22 grudnia 2009 r., zniosła ustawowy nakaz żądania przez zamawiającego zabezpieczenia należytego wykonania umowy. Zabezpieczenie to jest instrumentem służącym pokryciu roszczeń z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy. Usunięcie z art. 147 ustawy ust. 3 i 4 spowodowało, że zamawiający nie jest już zobowiązany, ale uprawniony, do żądania wniesienia przez wykonawcę takiego zabezpieczenia. Obecne przepisy są zatem korzystniejsze dla przedsiębiorców. Dodatkowo nowelizacja wyłączyła z zakresu zabezpieczenia należytego wykonania umowy roszczenia z tytułu gwarancji jakości, wprowadzając zmianę w art. 147 ust. 2 ustawy – Prawo zamówień publicznych.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.