Czy zawarcie przez spółkę z o.o. umowy np. kredytu lub pożyczki z członkiem zarządu czy rady nadzorczej wymaga zgody zgromadzenia wspólników?
Tak. Wynika to z art. 15 kodeksu spółek handlowych (k.s.h.). Zapewnia on wspólnikom kontrolę nad dokonywaniem czynności, z których mogą wyniknąć istotne dla spółki zobowiązania. Przepis ten ma zastosowanie wtedy, gdy wskazane w nim umowy zawierane są między spółką z o.o. a jedną z następujących osób: członkiem zarządu, członkiem rady nadzorczej, członkiem komisji rewizyjnej, prokurentem, likwidatorem, albo na rzecz którejkolwiek z tych osób. Osoby te poddane są kontroli, gdyż z uwagi na pełnioną funkcję zobowiązane są do działania w interesie spółki. Analizowany przepis nie posługuje się miernikiem wartości, co oznacza, że zawarcie każdej wymienionej w nim umowy, niezależnie od wartości świadczenia, wymaga zgody wspólników. Nie jest przy tym istotne, którą stroną takiej czynności jest spółka z o.o. (czy jest pożyczkodawcą, czy pożyczkobiorcą itp.).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)