Właścicielka jednorodzinnego budynku mieszkalnego część domu przeznaczyła na prowadzenie niewielkiego prywatnego przedszkola. Nadzór budowlany postanowieniem wstrzymał użytkowanie części budynku. Zarzucił jej, że nie zgłosiła zmiany jego użytkowania. Czy powinna zgłosić zmianę użytkowania części budynku polegającej na prowadzeniu w nim małego przedszkola?
Obowiązek zgłoszenia zmiany użytkowania budynku (lub jego części) ciąży na właścicielu lub zarządcy budynku, gdy wskutek nowej działalności w szczególności zmieniły się warunki: bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego, pracy, zdrowotne, higieniczno-sanitarne, ochrony środowiska bądź wielkość lub układ obciążeń (art. 71 ust. 1 pkt 2 ustawy z 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane). Nie zawsze jednak w konkretnej sprawie dochodzi do zmiany użytkowania budynku.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)