Dziennik Gazeta Prawana logo

W jaki sposób korzystać w praktyce z nienazwanych umów o świadczenie usług

Sylwia Graboś, radca prawny w kancelarii Grynhoff Woźny Maliński
Sylwia Graboś, radca prawny w kancelarii Grynhoff Woźny MalińskiDGP
28 grudnia 2009

Części umów o świadczenie usług nie da się zakwalifikować jako umowy nazwane uregulowane szczegółowo przepisami. Jak zatem rozwiązywać problemy interpretacyjne dotyczące tych umów?

W takich przypadkach zastosowanie znajduje przepis kodeksu cywilnego (k.c.) stanowiący część regulacji umowy zlecenia. Art. 750 k.c. stanowi, że „Do umów o świadczenie usług, które nie są uregulowane innymi przepisami, stosuje się odpowiednio przepisy o zleceniu”. W przepisie tym chodzi o umowy zobowiązujące do dokonania czynności faktycznych. Przykładowo, zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego do takich nienazwanych umów można zaliczyć np. umowę o kolportaż materiałów reklamowych.

Pozostało 55% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.