Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością można objąć udziały powyżej ich wartości

Agata Okorowska, radca prawny w kancelarii prawnej Law-Taxes.pl we Wrocławiu
Agata Okorowska, radca prawny w kancelarii prawnej Law-Taxes.pl we WrocławiuDGP
21 września 2010

Czy wspólnicy mają prawo obejmować udziały w spółce z o.o. powyżej ich wartości nominalnej?

Przy tworzeniu czy też podwyższaniu kapitału zakładowego spółki z o.o. istnieje bezwzględny zakaz obejmowania udziałów poniżej ich wartości nominalnej. Natomiast art. 154 par. 3 k.s.h. dopuszcza obejmowanie udziałów powyżej ich wartości. Nadwyżka ponad wartość nominalną udziału określana jest mianem agio i przelewana na kapitał zapasowy spółki. Agio nie powiększa kapitału zakładowego spółki, a co za tym idzie – nie zwiększa się liczba udziałów w kapitale ani ich wartość nominalna. Mimo rozbieżności w doktrynie w tym zakresie przyjąć należy, że udziały mogą być obejmowane po wyższej niż nominalna wartości zarówno gdy na ich pokrycie wnoszone są pieniądze, jak i wkłady niepieniężne.

Pozostało 54% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.