Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak firma może chronić interesy na wypadek niewykonania zobowiązania przez kontrahenta

Maciej Szermach, adwokat, partner w Kancelarii BSO Prawo & Podatki
Maciej Szermach, adwokat, partner w Kancelarii BSO Prawo & PodatkiDGP
14 września 2011

Czy środkiem zabezpieczenia wykonania zobowiązania może być zdeponowanie kwoty świadczenia na bankowym rachunku powierniczym?

Tak. Kontrahent przedsiębiorcy, dając zabezpieczenie wykonania swojego zobowiązania, przelewa środki pieniężne na założony w tym celu rachunek powierniczy, które przedsiębiorca będzie mógł potem podjąć, jeżeli sam wykona swoje zobowiązanie. Zdeponowanie środków na rachunku powierniczym następuje w wykonaniu zawartej umowy pomiędzy kontrahentami. Na rachunku powierniczym mogą być gromadzone wyłącznie środki pieniężne powierzone posiadaczowi rachunku – na podstawie odrębnej umowy – przez osobę trzecią (art. 59 ust. 1 ustawy – Prawo bankowe).

Pozostało 43% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.