Jedna z naszych pracownic przebywających na urlopie rodzicielskim oświadczyła, że chciałaby przedłużyć okres korzystania z tego urlopu o dodatkowe 24 tygodnie, bo otrzymała zaświadczenie o nieuleczalnej chorobie dziecka. Obecnie pracownica pobiera zasiłek w wysokości 81,5 proc. podstawy wymiaru. Jakie dokumenty powinna złożyć, aby nadal otrzymywać zasiłek? Czy powinniśmy kontynuować wypłatę zasiłku w tej samej wysokości w trakcie kolejnych 24 miesięcy?
Zaświadczenie, o którym mowa w opisanym przypadku, zostało określone w art. 4 ust. 3 ustawy o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”. Lekarz stwierdza w nim u dziecka ciężkie i nieodwracalne upośledzenie albo nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu. Zaświadczenie to wystawia lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, w rozumieniu ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, mający specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii, neonatologii, neurologii dziecięcej, kardiologii dziecięcej lub chirurgii dziecięcej.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.