W regulaminie wynagradzania wprowadzono możliwość przyznania pracownikom premii uznaniowej. Pracodawca może, ale nie musi go przyznać za wyróżniającą się pracę. Premia ta ma być wypłacana niezależnie od absencji chorobowych pracowników, co wprost zapisano w regulaminie. Czy od takiego składnika należy odprowadzić składki także w przypadku, gdy pracownik był chory?
Przychody pracowników są oskładkowane według zasad określonych w art. 18 ust.1-2 oraz art. 20 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z nimi podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne pracowników stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z wyłączeniem:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.