Dziennik Gazeta Prawana logo

Zasiłek po ustaniu jednego z tytułów jest nienależny, gdy z drugiego nie podlega się chorobowemu

przeziębienie grypa choroba
<p>Prawo do zasiłku jest wyłączone, gdy osoba niezdolna do pracy ma inne źródło dochodu</p>Shutterstock
9 lutego 2023

Do końca stycznia byłem zatrudniony na umowę o pracę, a jednocześnie od początku stycznia wykonuję umowę zlecenia w innej firmie. Zachorowałem 8 lutego, na czas zwolnienia lekarskiego zaprzestałem wykonywania zlecenia. Nie zdążyłem się zgłosić do ubezpieczenia chorobowego ze zlecenia. Czy będę mógł otrzymać zasiłek z tytułu zatrudnienia na umowę o pracę? Wiem, że jakiś czas po zakończeniu etatu taki zasiłek można otrzymać.

Aby odpowiedzieć na zadane pytanie, należy przede wszystkim odwołać się do przepisów ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej: ustawa zasiłkowa). Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy zasiłkowej zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego.

Pozostało 92% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.