Dziennik Gazeta Prawana logo

Limit zasiłku opiekuńczego pomniejszą tylko dni rzeczywiście wykorzystane

chore dziecko
Limit zasiłku przysługujący na ten rok zostanie zmniejszony tylko o trzy dniShutterStock
30 marca 2024

Nasza pracownica zawnioskowała o trzy dni zasiłku opiekuńczego na chore dziecko, mimo że zaświadczenie obejmuje pięć dni. O ile dni należy pomniejszyć pulę zasiłku opiekuńczego przysługującego pracownicy?

W tym przypadku limit zasiłku przysługujący na ten rok zostanie zmniejszony tylko o trzy dni. Do takich wniosków prowadzi brzmienie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej: ustawa zasiłkowa). Zgodnie z art. 32 ust. 1 pkt 1 i 2 zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki m.in. nad:

Pozostało 87% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.