Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy można otrzymać rentę rodzinną po zmarłym byłym mężu? [Poradnia ubezpieczeniowa]

renta wdowia
renta wdowiaShutterStock
5 września 2024

Zmarł mój były mąż, z którym rozwiodłam się 10 lat temu bez orzekania o winie. Przez jakiś czas mąż wypłacał mi alimenty. Czy mogę ubiegać się o rentę rodzinną?

Prawo do renty rodzinnej wynika z ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (dalej: ustawa emerytalna). Stanowi ona w art. 70 ust. 1, że wdowa ma prawo do renty rodzinnej, jeżeli:

Pozostało 98% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.