We wrześniu zatrudniliśmy tegorocznego absolwenta szkoły średniej na umowie zlecenia. Nie wie jeszcze, czy będzie studiował, bo czeka na ostateczne wyniki rekrutacji. Dotychczas myśleliśmy, że nie musimy go zgłaszać do ZUS, ale powzięliśmy wątpliwość, czy trzeba jednak płacić za niego składki. A co jeśli zacznie studia?
Za punkt wyjścia w odpowiedzi na zadane pytania należy przyjąć art. 6 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (dalej: ustawa systemowa). W ust. 1 postanowiono m.in., że obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.