Prowadzę działalność gospodarczą polegającą na wykonywaniu usług remontowych. Zatrudniam pracowników jedynie przy większych zleceniach (na podstawie umów o pracę na czas określony). Mimo że zawsze kieruję nowego pracownika na badania profilaktyczne, to podczas ostatniej kontroli inspektor pracy zarzucił mi, że nie mam pisemnej umowy z placówką medycyny pracy. Czy muszę ją mieć, skoro umowy o pracę są tylko czasowe i zdarza się, że przez kilka miesięcy nikogo nie zatrudniam?
Zgodnie z art. 229 kodeksu pracy (dalej: k.p.) pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom na swój koszt profilaktyczną opiekę lekarską. Składają się na nią trzy rodzaje badań:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.