Wyższy wiek emerytalny to dla części pracowników dłuższa ochrona

Bartłomiej Raczkowski
Bartłomiej RaczkowskiMedia / Wojtek Gorski
20 grudnia 2012

Czy pracownicy, którzy uzyskali ochronę przedemerytalną przed końcem 2012 r., utracą ją z dniem 1 stycznia 2013 r., jeśli w związku z podwyższeniem wieku emerytalnego znów będzie im brakować do emerytury więcej niż 4 lata?

Zgodnie z art. 39 kodeksu pracy osoby w takiej sytuacji korzystają co do zasady z tzw. ochrony przedemerytalnej. To oznacza, że pracodawca w większości przypadków nie może wypowiedzieć im umowy o pracę. W świetle przepisów emerytalnych obowiązujących do końca 2012 r. tego typu osłona rozpoczyna się więc z chwilą ukończenia 56 lat w przypadku kobiet i wraz z ukończenia 61 lat przez mężczyzn. Od 1 stycznia 2013 r. wiek emerytalny zostanie jednak podniesiony.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.