Za czas delegacji przysługuje dieta. Czy jej wysokość – za dobę wyjazdu poza granice kraju – w prywatnej firmie może być niższa niż u pracodawcy należącego do sfery budżetowej?
Pracownikowi wykonującemu na polecenie firmy zadanie służbowe poza miejscowością, w której znajduje się siedziba pracodawcy, lub poza stałym miejscem pracy przysługują należności na pokrycie kosztów związanych z podróżą służbową. Tak wynika z art. 775 par. 1 k.p. Na podstawie par. 2 tego przepisu wydane zostały rozporządzenia, które określają wysokość i warunki ustalania należności przysługujących pracownikom sfery budżetowej za podróż służbową na obszarze kraju oraz za granicą. Jednakże prywatny pracodawca może odmiennie ustalić warunki wypłacania pracownikom należności z tytułu podróży służbowej w funkcjonującym u niego układzie zbiorowym pracy lub w regulaminie wynagradzania. Jeżeli nie jest objęty układem zbiorowym pracy lub nie jest obowiązany do ustalenia regulaminu wynagradzania, może to uczynić także w samej umowie o pracę (art. 775 par. 3 k.p.). Dopiero bierność prywatnego pracodawcy w tym zakresie i brak stosownych uregulowań w wewnętrznych przepisach prawa pracy powoduje, że zastosowanie znajdą przepisy wymienionych rozporządzeń (art. 775 par. 5 k.p.).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.