Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy rodzina Polaka pracującego w Wielkiej Brytanii ma prawo do zasiłku pogrzebowego w Polsce

Po wstąpieniu Polski do UE wiele osób wyemigrowało do Wielkiej Brytanii i podjęło tam pracę. Czy rodzina Polaka pracującego legalnie w tym kraju ma prawo do zasiłku pogrzebowego w Polsce, czy w Wielkiej Brytanii, jeśli jego pogrzeb odbył się w Polsce?

Zasiłek pogrzebowy przysługuje osobie, która pokryła koszty pogrzebu. Tak wynika z art. 78 ust. 1 i 3 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz.U. z 2009 r. nr 153, poz. 1227 z późn. zm.). W razie poniesienia kosztów pogrzebu przez więcej niż jedną osobę zasiłek pogrzebowy ulega podziałowi między te osoby proporcjonalnie do poniesionych kosztów pogrzebu.

Pozostało 58% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.