Kara dla pracownika musi być udzielona na piśmie

16 lutego 2012

Pracodawca nałożył na pracownika karę upomnienia, informując go ustnie o motywach jego decyzji. Czy przepisy określają tryb i sposób nakładania kar porządkowych?

Pracodawca nie może nałożyć kary porządkowej w formie ustnej. Zgodnie bowiem z art. 110 k.p. pracodawca o zastosowanej karze musi przede wszystkim zawiadomić pracownika na piśmie. W piśmie tym powinien też wskazać rodzaj naruszenia obowiązków, których dopuścił się pracownik. Karę porządkową można bowiem nałożyć jedynie za nieprzestrzeganie przez pracownika:

Pozostało 72% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.