Kodeks pracy w art. 13 gwarantuje pracownikowi prawo do godziwego wynagrodzenia za pracę. Czy na tej podstawie pracownik może się domagać wypłaty wyższego wynagrodzenia?
Poza żądaniem wyrównania pensji do poziomu wynagrodzenia minimalnego z art. 13 k.p. pracownik nie może wywodzić roszczenia o podwyżkę. Zgodnie z tym przepisem warunki realizacji prawa do godziwego wynagrodzenia określają przepisy prawa pracy oraz polityka państwa w dziedzinie płac, w szczególności poprzez ustalanie minimalnego wynagrodzenia za pracę. Przepis ten nie precyzuje, co należy rozumieć przez godziwe wynagrodzenie, wskazuje jedynie, iż nie może być ono niższe niż płaca minimalna. Poza tym zawiera odesłanie do nieokreślonych wprost przepisów prawa pracy, będących instrumentami kształtowania poziomu wynagrodzenia na godziwym poziomie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
