Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy jako miejsce wykonywania pracy przez pracownika można wskazać województwo

Bartłomiej Raczkowski, partner, Raczkowski i Wspólnicy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Raczkowski i WspólnicyDGP
18 sierpnia 2011

Czy w umowie o pracę jako miejsce pracy możemy wskazać większy obszar geograficzny i kiedy będzie to korzystne zarówno dla pracodawcy, jak i zatrudnionego?

Obowiązek określenia w umowie miejsca pracy wynika wprost z art. 29 par.1 pkt 1 kodeksu pracy. Istnieje kilka możliwości jego zdefiniowania. Miejscem pracy może być stały punkt, np. miejscowość, gdzie siedzibę ma pracodawca i gdzie pracownik stale świadczy pracę. Możliwe jest również wskazanie, że jest nim konkretny obszar, np. określone województwo, powiat lub kilka takich jednostek podziału administracyjnego. Będzie tak w przypadku zatrudnionych, których praca wymaga przemieszczania się po większym terenie. Klasycznym przykładem takiego pracownika jest przedstawiciel handlowy, odpowiedzialny za kontakty z klientami na danym obszarze.

Pozostało 1% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.