Czy kodeksowy termin wypłaty wynagrodzenia dotyczy wszystkich jego składników

Bartłomiej Raczkowski, partner, Raczkowski i Wspólnicy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Raczkowski i WspólnicyDGP
9 czerwca 2011

Zgodnie z kodeksem pracy wynagrodzenie za pracę w danym miesiącu należy wypłacić najpóźniej do 10. dnia następnego miesiąca kalendarzowego. Czy ta zasada ma jednak zastosowanie do wszystkich składników wynagrodzenia?

Wynagrodzenie za pracę podlega szczególnej ochronie. Pracownik nie może się skutecznie zrzec do niego prawa, a pracodawca może dokonywać z niego potrąceń jedynie w szczegółowo określonych przez kodeks pracy okolicznościach. Przepisy określają również, kiedy ma następować wypłata wynagrodzenia. Zgodnie z art. 85 k.p. wynagrodzenie płatne raz w miesiącu należy wypłacać z dołu, niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później jednak niż w ciągu pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego. Przekroczenie tego terminu może uprawnić pracownika do żądania odsetek za zwłokę oraz może narazić pracodawcę na karę grzywny.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.