Czy roszczenie o ustalenie stosunku pracy ulega przedawnieniu

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & SzlęzakDGP
7 kwietnia 2011

Zgodnie z art. 291 kodeksu pracy roszczenie ze stosunku pracy przedawnia się z upływem 3 lat od dnia, w którym stało się wymagalne. Czy to oznacza, że po 3 latach np. od rozwiązania umowy cywilnoprawnej nie można domagać się już przed sądem ustalenia istnienia stosunku pracy?

Nie. Żądanie ustalenia istnienia stosunku pracy nie jest ograniczone tym terminem. Termin przedawnienia określony w art. 291 kodeksu pracy ma zastosowanie do roszczeń pracownika i pracodawcy ze stosunku pracy. Roszczenia mogą mieć charakter majątkowy (np. roszczenie o wynagrodzenie za pracę), jak i niemajątkowy (np. roszczenie o wydanie świadectwa pracy). Możliwość wystąpienia do sądu pracy z powództwem o ustalenie istnienia stosunku pracy na podstawie art. 189 k.p.c. nie jest natomiast roszczeniem (np. wyrok Sądu Najwyższego z 6 października 2006 r., V CSK 183/06, LEX nr 327971), bowiem zmierza ono jedynie do ustalenia prawa, a nie do uzyskania określonego świadczenia od pracodawcy.

Pozostało 17% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.