Jak rozliczać czas pracy przedstawicieli handlowych pracujących stale poza firmą

Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje praktyką prawa pracy PwC Legal
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje praktyką prawa pracy PwC LegalDGP
22 października 2010

Pracodawcy zatrudniają często przedstawicieli handlowych i nie organizują dla nich stanowisk pracy w siedzibie firmy. Osoby te wyjeżdżają rano z domów, odwiedzają klientów, odbywają spotkania i po czym wracają do domu. Czy czas ich podróży do klienta można uznać za czas pracy?

Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub innym wyznaczonym do tego miejscu (art. 128 k.p.). W przypadku osób, których praca polega na stałym przemieszczaniu się, w szczególności gdy pracują oni w ten sposób, że nie udają się do siedziby pracodawcy lub zorganizowanego przez pracodawcę biura, określenie czasu pracy może być trudne. Osoby te nie mają zakładu pracy w rozumieniu cytowanego przepisu. Pozostają natomiast w dyspozycji pracodawcy w innym ustalonym miejscu to jest na wskazanym im zakresem ich obowiązków obszarze. Dlatego zdefiniowanie, kiedy zaczyna się ich czas pracy, może budzić wątpliwości. Wynikają one z faktu, że osoby te dojeżdżając do klientów w ramach obszaru, gdzie wykonują czynności służbowe, przebywają w podróży.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.