Zdarza się, że pracownicy składają wnioski o dodatkowy urlop macierzyński bez zachowania przewidzianego w kodeksie pracy terminu. Jakie mogą być tego skutki?
Dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pisemny wniosek pracownicy, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Pracodawca obowiązany jest uwzględnić wniosek pracownicy. (art. 1821 par. 3 k.p.) Problemem, który często występuje w praktyce, jest złożenie wniosku po terminie przez pracowników, tj. z mniejszym wyprzedzeniem niż ustawowe 7 dni. Tutaj pojawia się pytanie pracodawców: czy powinni oni taki spóźniony wniosek uwzględnić?
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)