Strony stosunku pracy mają swobodę w zakresie kształtowania jego treści. Czy w ramach tej swobody można w umowie o pracę na okres próbny zastrzec, że umowa ta po zakończeniu okresu próbnego przekształci się w umowę na czas nieokreślony?
Ocena dopuszczalności zamieszczenia w umowie o pracę na okres próbny postanowienia, według którego umowa zawarta na okres próbny staje się z chwilą zakończenia okresu próbnego umową o pracę na czas nieokreślony, powinna zostać dokonana przy uwzględnieniu zasady korzystności wynikającej z art. 18 par. 2 kodeksu pracy. Z treści tego przepisu wynika, że postanowienia umowy o pracę mniej korzystne dla pracownika niż przepisy prawa pracy są nieważne.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)