Jak należy liczyć termin w którym możliwe jest zwolnienie dyscyplinarne pracownika

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
21 kwietnia 2010

Jednym z przypadków, które uprawniają pracodawcę do podjęcia decyzji o zwolnieniu dyscyplinarnym pracownika, jest naruszenie przez niego podstawowych obowiązków pracowniczych. Jak w takim przypadku liczyć miesięczny termin, w ciągu którego można rozwiązać stosunek pracy w tym trybie?

Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika nie może nastąpić w dowolnym czasie. Kodeks pracy przewiduje na dokonanie tej czynności miesięczny termin, liczony od uzyskania przez pracodawcę wiadomości o okoliczności uzasadniającej rozwiązanie umowy. Stanowi o tym art. 52 par. 2 kodeksu pracy. Na gruncie tej regulacji pojawiają się problemy w zakresie sprecyzowania pojęcia uzyskanie wiadomości, co ma wpływ na ustalenie początku biegu miesięcznego terminu na rozwiązanie stosunku pracy.

Pozostało 30% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.