Ze względu na trudną sytuację finansową firmy strony zakładowego układu zbiorowego mogą zadecydować o zawieszeniu jego stosowania w całości lub części. Może się zdarzyć, że właśnie w okresie zawieszenia układu zbiorowego pracownik spełni przewidziane układem warunki do nabycia, np. nagrody jubileuszowej. Czy zawieszenie stosowania postanowień układowych odnoszących się do nagród jubileuszowych skutkuje utratą przez pracownika z mocy prawa uprawnienia do otrzymania tego świadczenia?
Przepis art. 24127 par. 3 kodeksu pracy wyraźnie określa skutki zawarcia porozumienia o zawieszeniu stosowania zakładowego układu zbiorowego, stanowiąc, iż w zakresie i przez czas w nim wskazany nie stosuje się z mocy prawa wynikających z niego warunków umów o pracę i innych aktów stanowiących podstawę nawiązania stosunku pracy. Warto zwrócić uwagę również na cel wprowadzenia przez ustawodawcę tej instytucji, jakim jest niewątpliwie umożliwienie pracodawcy przezwyciężenia trudności finansowych, które mogłyby skutkować koniecznością zaprzestania prowadzenia przez niego działalności gospodarczej bądź redukcją zatrudnienia.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.