Jak zrekompensować pracownikowi czas pełnionego przez niego dyżuru

Wojciech Ostrowski, radca prawny, Kancelaria Prawna Rachelski i Wspólnicy
Wojciech Ostrowski, radca prawny, Kancelaria Prawna Rachelski i WspólnicyDGP
23 listopada 2009

Pełnienie dyżuru w zakładzie pracy, nawet jeśli pracownik nie wykonuje w jego trakcie pracy, stanowi uciążliwość dla pracownika chociażby dlatego, że ogranicza jego czas wolny. Jak pracodawca powinien zrekompensować mu czas dyżuru?

Dyżur należy rozumieć jako pozostawanie danego pracownika w dyspozycji pracodawcy, poza normalnymi godzinami pracy, w wyznaczonym miejscu i czasie, w stałej gotowości do pracy. Istotne jest, iż dyżur może dotyczyć wyłącznie pracy, która została określona w umowie o pracę. Poprzez pozostawanie w gotowości do pracy należy rozumieć, że dany pracownik powinien znajdować się w takim stanie (fizycznym i psychicznym), który umożliwia mu świadczenie pracy. Pracownik może pełnić dyżur w zakładzie pracy lub w innym wyznaczonym przez pracodawcę miejscu, przykładowo może to być dom pracownika. Celem dyżuru jest przede wszystkim zabezpieczenie ewentualnych potrzeb pracodawcy. Kodeks pracy co do zasady nie określa długości dyżuru, jednakże dyżur nie może naruszyć praw pracownika do odpoczynku dobowego i tygodniowego, określonego w art. 132 i 133 k.p.

Pozostało 19% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.