Nasza firma znalazła się w trudnej sytuacji finansowej wskutek drastycznego spadku zamówień. Planujemy w najbliższym czasie obniżenie czasu pracy i wynagrodzenia pracowników. Jak długo firma może stosować skrócony wymiar czasu pracy?
Przepisy ustawy z 1 lipca 2009 r. o łagodzeniu skutków kryzysu ekonomicznego dla pracowników i przedsiębiorców (Dz.U. nr 125, poz. 1035) przewidują możliwość obniżenia czasu pracy i wynagrodzenia pracownikom, jeśli firma z powodu kryzysu znalazła się ona w trudnej sytuacji finansowej. Jednak obniżenie wymiaru czasu pracy nie będzie mogło być stosowane dłużej niż przez sześć miesięcy, zaś wymiar czasu pracy danego pracownika, po zastosowaniu obniżenia, nie będzie mógł być niższy niż 1/2 pełnego wymiaru czasu pracy. Obniżając wymiar czasu pracy, pracodawca nie ma obowiązku dokonywania tzw. wypowiedzenia zmieniającego, jaki przewidziany jest w art. 42 par. 1–3 kodeksu pracy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
