Czy dodatek za pracę w nocy uwzględnia się w wynagrodzeniu minimalnym

Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje zespołem Prawa Pracy w kancelarii Salans
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje zespołem Prawa Pracy w kancelarii SalansDGP
7 lipca 2009

Pensja pracownika zatrudnionego w pełnym wymiarze czasu pracy nie może być niższa niż minimalne wynagrodzenie. Do ustawowego minimum wlicza się jednak nie tylko płacę zasadniczą, ale także inne dodatki. Czy dotyczy to również dodatku za pracę w nocy?

Tak, dodatek za pracę w nocy należy do składników wynagrodzenia, które wliczać należy do wynagrodzenia minimalnego. Zgodnie z art. 6 ustawy z 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę wysokość wynagrodzenia pracownika zatrudnionego w pełnym wymiarze nie może być niższa od wynagrodzenia minimalnego. Jest ono ustalane w trybie negocjacji w ramach Komisji Trójstronnej lub, jeśli jego kwota nie zostanie uzgodniona do 15 lipca danego roku kalendarzowego, ustala ją Rada Ministrów. W 2009 roku minimalne wynagrodzenie miesięczne wynosi 1276 złotych brutto. Należy zauważyć, że w pierwszym roku pracy wynagrodzenie może być niższe, jednak nie niższe niż 80 proc. wysokości minimalnego.

Pozostało 25% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.