Zdarza się, że oświadczenie o wypowiedzeniu umowy o pracę podpisuje osoba, która nie posiada umocowania do działania w imieniu pracodawcy. Czy takie wypowiedzenie można podważyć?
Zgodnie z art. 31 k.p. za pracodawcę będącego jednostką organizacyjną czynności w sprawach zakresu prawa pracy dokonuje osoba lub organ zarządzający tą jednostką albo inna wyznaczona do tego osoba. Przepisy prawa pracy nie precyzują przy tym, w jaki sposób może być wyznaczona taka inna osoba. W praktyce mogą powstać wątpliwości, czy dana osoba posiadała należyte umocowanie do złożenia oświadczenia o wypowiedzeniu umowy o pracę.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.