Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy można rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z powodu choroby pracownika

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
3 czerwca 2009

Jednym z przypadków uprawniających pracodawcę do rozwiązania z pracownikiem umowy o pracę bez wypowiedzenia jest jego dłuższa nieobecność pracy z powodu choroby. Kiedy pracodawca powinien złożyć oświadczenie o rozwiązaniu umowy z tej przyczyny, aby było ono skuteczne?

Na czas usprawiedliwionej nieobecności pracownika z powodu choroby składają się dwa okresy. Pierwszy z nich to tzw. okres ochronny, w którym stosunek pracy nie może zostać rozwiązany, obejmujący trzy miesiące (jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż sześć miesięcy) albo łączny okres pobierania wynagrodzenia i zasiłku z tytułu choroby oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze trzy miesiące (jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej sześć miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową). Drugi przypada na czas po upływie wymienionych okresów i uprawnia pracodawcę do podjęcia decyzji o rozwiązaniu stosunku pracy z pracownikiem bez zachowania okresu wypowiedzenia (art. 53 par. 1 pkt 1 k.p.).

Pozostało 49% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.