Czy pracownikowi w wieku przedemerytalnym można zmienić warunki pracy i płacy

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater sp.k.
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater sp.k.DGP
15 maja 2009

Pracownicy, którym brakuje nie więcej niż cztery lata do osiągnięcia wieku emerytalnego, jeżeli okres zatrudnienia umożliwia im uzyskanie prawa do emerytury z osiągnięciem tego wieku, objęci są szczególną ochroną trwałości stosunku pracy. Oznacza to, że pracodawca nie może wypowiedzieć im umowy o pracę ani warunków pracy i płacy. Od tej zasady są jednak wyjątki. Kiedy można wypowiedzieć warunki pracy i płacy pracownikowi w wieku przedemerytalnym?

Zgodnie z art. 43 k.p. pracodawca może wypowiedzieć warunki pracy i płacy pracownikowi w wieku przedemerytalnym, jeżeli wypowiedzenie stało się konieczne ze względu na: wprowadzenie nowych zasad wynagradzania dotyczących ogółu pracowników zatrudnionych u danego pracodawcy lub ich grupy, do której należy taki pracownik (np. pracodawca obniżył wynagrodzenie wszystkim pracownikom z powodu trudności ekonomicznych), lub na stwierdzoną orzeczeniem lekarskim utratę zdolności do wykonywania dotychczasowej pracy albo niezawinioną przez pracownika utratę uprawnień koniecznych do jej wykonywania.

Pozostało 23% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.