Co przysługuje pracownikowi za pracę w niedzielę i święto

Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria Linklaters
Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria LinklatersDGP
6 czerwca 2008

Za pracę w niedzielę i święta pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi inny dzień wolny od pracy, przy czym za pracę w niedzielę - w okresie sześciu dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli, a w zamian za pracę w święto - w ciągu okresu rozliczeniowego. Co przysługuje pracownikowi, jeśli wykorzystanie dnia wolnego od pracy w powyżej wskazanych terminach okaże się niemożliwe?

Zgodnie z art. 15111 par. 2 k.p., jeżeli nie jest możliwe wykorzystanie dnia wolnego za pracę w niedzielę w okresie sześciu dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli, pracownikowi przysługuje dzień wolny od pracy do końca okresu rozliczeniowego, a w razie braku możliwości udzielenia dnia wolnego od pracy w tym terminie - dodatek do wynagrodzenia w wysokości określonej w art. 1511 par. 1 pkt 1 k.p. za każdą godzinę pracy w niedzielę, tj. w wysokości 100 proc. wynagrodzenia. Taki sam dodatek przysługuje pracownikowi w zamian za pracę w święto, jeśli wykorzystanie dnia wolnego od pracy nie jest możliwe w ciągu okresu rozliczeniowego.

Pozostało 17% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.