Dziennik Gazeta Prawana logo

Co grozi za dopuszczenie pracownika do pracy bez zaświadczenia lekarskiego

Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny
    kancelaria Linklaters
Agnieszka Lechman-FilipiakDGP
11 kwietnia 2008

Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Co grozi pracodawcy, który nie zadbał, aby pracownik poddał się badaniom lekarskim? Jakie konsekwencje grożą pracownikowi, który pomimo otrzymania skierowania na badania nie przeprowadził ich?

Pracodawca, który dopuszcza do pracy pracownika bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy, narusza przepisy o bezpieczeństwie i higienie pracy. Naruszenie to jest wykroczeniem, które zagrożone jest grzywną od 1 tys. do 30 tys. zł. Kara grzywny może być nałożona przez inspektora pracy w ramach postępowania mandatowego lub przez sąd rejonowy w postępowaniu zwyczajnym. Co do zasady kara grzywny w postępowaniu mandatowym wynosi do 500 zł, ale zgodnie z art. 96 par. 1b k.p. w. inspektor pracy może nałożyć grzywnę w wysokości do 5 tys. zł, jeśli ukarany co najmniej dwukrotnie za wykroczenie przeciwko prawom pracownika określone w kodeksie pracy popełnia takie wykroczenie w ciągu dwóch lat od dnia ostatniego ukarania. Ukaraniu podlega ten, kto jest odpowiedzialny za stan bhp. Może nim być np. osoba działająca w imieniu pracodawcy lub osoba mająca kompetencje do egzekwowania przestrzegania przepisów bhp przez pracowników.

Pozostało 39% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.