Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy rozszerzenie składu zarządu spółki jest istotną zmianą warunków pracy

Tomasz Tatomir, radca prawny, Kancelaria
    Prawna Chałas i Wspólnicy, oddział Wrocław
Tomasz Tatomir, radca prawny, Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy, oddział WrocławDGP
1 kwietnia 2008

Wypowiedzenie zmieniające w praktyce jest stosowane w sytuacjach, kiedy pracodawca chce w sposób istotny zmienić warunki pracy bądź płacy i gdy, co do zasady, zmiany takiej dokonuje się w celu pogorszenia tych warunków. Czy zmiana umowy spółki z ograniczoną odpowiedzialnością polegająca na rozszerzeniu składu jej zarządu oznacza dla zatrudnionego na umowę o pracę na czas nieokreślony, dotychczasowego prezesa jednoosobowego zarządu, zmianę warunków pracy?

Przepis art. 42 par. 1 k.p. nakazuje do wypowiedzenia wynikających z umowy warunków pracy i płacy, czyli wypowiedzenia zmieniającego, stosować przepisy o wypowiedzeniu umowy o pracę w sposób odpowiedni. Oznacza to konieczność stosowania przepisów o wypowiedzeniu bez żadnych zmian lub ze zmianami uzasadnionymi innym charakterem wypowiedzenia zmieniającego.

Pozostało 60% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.