Kwalifikacja programów komputerowych zależy od umowy

Dr Janusz Fiszer, Kancelaria White & Case, Uniwersytet Warszawski
Dr Janusz Fiszer, Kancelaria White & Case, Uniwersytet WarszawskiDGP / Wojtek Górski
20 grudnia 2011

Kwestie podatkowej kwalifikacji transgranicznych płatności dotyczących wykorzystania programów komputerowych należą do trudniejszych zagadnień prawnych. Dlaczego?

Podstawowym pytaniem w tym kontekście jest to, czy dana płatność stanowi należności licencyjne w rozumieniu art. 12 typowej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, opartej na Modelowej Konwencji OECD i w konsekwencji może być również przedmiotem opodatkowania pobieranego w państwie źródła, czy też jest ona raczej wynagrodzeniem za usługi dotyczące oprogramowania komputerowego, a więc powinno być opodatkowane tylko w państwie siedziby usługodawcy, z wyjątkiem sytuacji, gdy usługi takie są świadczone w państwie źródła za pośrednictwem zakładu.

Pozostało 27% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.