Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy premia pieniężna to wynagrodzenie za usługę opodatkowane VAT

Marcin Chomiuk, dyrektor PricewaterhouseCoopers
Marcin Chomiuk, dyrektor PricewaterhouseCoopersDGP
8 listopada 2010

Opodatkowanie VAT premii pieniężnych (bonusów) wypłacanych podatnikom przez kontrahentów za przedterminowe regulowanie należności jest przedmiotem sprzecznych interpretacji podatkowych. Z czego wynikają te rozbieżności?

W ciągu ostatnich lat dochodziło do zmiany stanowiska organów podatkowych w tym zakresie. Problem powinien zostać rozwiązany w 2004 roku, gdy Ministerstwo Finansów w piśmie z 30 grudnia 2004 r. wyraziło pogląd, że premie pieniężne, których nie można przypisać do konkretnej dostawy, należy uznać za związane z określonymi zachowaniami nabywcy, a zatem stanowią one świadczenie usług przez podmiot gospodarczy otrzymujący taką premię. Obecnie pod wpływem orzecznictwa sądów administracyjnych można zaobserwować odejście organów podatkowych od wykładni art. 8 ust. 1 ustawy o VAT przedstawionej w piśmie ministerialnym.

Pozostało 27% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.