Stałe miejsce prowadzenia działalności decyduje o rozliczeniach

Marcin Chomiuk, partner w dziale prawno-podatkowym PwC
Marcin Chomiuk, partner w dziale prawno-podatkowym PwCDGP
24 października 2011

Podatnicy mają problem z prawidłowym rozliczaniem VAT od usług świadczonych klientom zagranicznym, którzy jednocześnie nadają w Polsce tzw. stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej. Jakie trudności występują z takimi rozliczeniami?

Zgodnie z art. 28b ustawy o VAT, usługi świadczone na rzecz podatnika zagranicznego opodatkowane są poza Polską, w kraju siedziby zagranicznego podatnika. Polski usługodawca powinien wystawić fakturę na kwotę netto, bez VAT. Jeżeli jednak zagraniczny podmiot ma w Polsce stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej, np. oddział, który jest jednocześnie konsumentem usługi, to powinna ona być opodatkowana w Polsce według polskich stawek. Wątpliwości dotyczą tego, kto w istocie jest odbiorcą usługi, czy polski oddział przedsiębiorcy zagranicznego, czy też jego struktury poza Polską, np. centrala.

Pozostało 40% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.