Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy przeniesienie własności rzeczy opodatkowane jest podatkiem od towarów i usług

Marcin Chomiuk, dyrektor PricewaterhouseCoopers
Marcin Chomiuk, dyrektor PricewaterhouseCoopersDGP
11 października 2010

Opodatkowaniu VAT podlega m.in. odpłatna dostawa na terytorium kraju, przez którą należy rozumieć przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel. Czy chodzi tu o przeniesienie własności rzeczy w rozumieniu prawa cywilnego?

Każde państwo członkowskie posiada inne pojęcia i instytucje prawa cywilnego. Dlatego ustawy dotyczące harmonizacji VAT, a w ślad za nimi polski ustawodawca, konsekwentnie odwołują się do aspektów ekonomicznych transakcji, pomijając elementy cywilistyczne. Najpełniej widać to na przykładzie uregulowań dotyczących rodzajów czynności podlegających VAT. Taką czynnością jest m.in. odpłatna dostawa towarów na terytorium kraju, przez którą należy rozumieć przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (art. 7 ust. 1 ustawy o VAT).

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.