Jak rozliczyć VAT z faktury wystawionej przed dostawą

Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDP
Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDP Fot. Wojciech GórskiDGP
7 lipca 2010

Czy w sytuacji, gdy faktura VAT zostanie wystawiona przed wykonaniem usługi lub wydaniem towaru, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą wystawienia faktury czy wydania towaru lub wykonania usługi?

Zgodnie z art. 19 ust. 4 ustawy o VAT, jeżeli dostawa towaru (wykonanie usługi) powinna być potwierdzona fakturą, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą wystawienia faktury, ale nie później niż w 7 dniu od dnia wydania towaru (wykonania usługi). W sytuacji, gdy podatnik najpierw wydał podatnikowi towar (wykonał usługę), sprawa jest jasna. Obowiązek podatkowy powstanie albo z chwilą wystawienia faktury albo – jeżeli podatnik wystawił fakturę po upływie 7 dni – w siódmym dniu od dnia wydania towaru (wykonania usługi).

Pozostało 38% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.