Przy zakupie usług cateringowych można odliczać VAT

Jerzy Martini, doradca podatkowy z Martini i Wspólnicy
Jerzy Martini, doradca podatkowy z Martini i WspólnicyDGP
24 stycznia 2013

Czy organ podatkowy może kwestionować prawo do pełnego odliczenia VAT przy zakupie usług cateringowych, powołując się przy tym na krajowe regulacje? Analizując przepisy unijne, można mieć zasadnicze wątpliwości.

Nowelizacja ustawy o VAT, która weszła w życie 1 stycznia 2011 r., zmieniła podejście organów podatkowych oraz większości podatników do odliczania podatku VAT w przypadku zakupu usług cateringowych. W ramach tej zmiany ograniczono rolę klasyfikacji statystycznych dla celów rozliczania podatku. W efekcie od 1 stycznia 2011 r., jak wynika z literalnego brzmienia przepisów (art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT), usługi cateringowe nie powinny dawać prawa do pełnego odliczenia podatku. Biorąc jednak pod uwagę przepisy unijne (nadrzędne w przypadku sprzeczności z prawem krajowym), należałoby raczej uznać, że prawo do odliczenia powinno nadal przysługiwać.

Pozostało 67% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.