Dziennik Gazeta Prawana logo

Amortyzację rozpoczyna się od dnia uzyskania własności majątku

Rafał Ciołek, doradca podatkowy, dyrektor w firmie doradczej KPMG
Rafał Ciołek doradca podatkowy, dyrektor w firmie doradczej KPMGDGP / Wojtek Górski
22 czerwca 2012

W obrocie gospodarczym zdarza się, że przedsiębiorca nabywa majątek w formie zakupu z zastrzeżeniem prawa własności, mogący stanowić środek trwały. Od jakiego momentu w takiej transakcji naliczać i uwzględniać w kosztach uzyskania przychodów odpisy amortyzacyjne?

Ten rodzaj sprzedaży regulują przepisy art. 589 – 591 kodeksu cywilnego. Na ich podstawie zastrzeżenie własności przy sprzedaży sprawia, że nie wywiera ona żadnego skutku prawnego aż do momentu, w którym nastąpi zapłata całej ceny. Jednocześnie, w zależności od kształtu stosunku umownego, rzecz będąca przedmiotem sprzedaży z zastrzeżeniem prawa własności może pozostać we władaniu sprzedającego lub też być wydana kupującemu. W efekcie może powstać sytuacja, w której do czasu zapłaty ceny właścicielem rzeczy wykorzystywanych przez kupującego pozostaje sprzedający.

Pozostało 68% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.