Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak dokumentować wewnątrzwspólnotową dostawę towarów

Tomasz Michalik, doradca podatkowy, partner MDDP
Tomasz Michalik, doradca podatkowy, partner MDDPDGP
1 października 2008

Czy podatnik, który nie dysponuje dokumentami przewozowymi, może posłużyć się innymi dokumentami potwierdzającymi wewnątrzwspólnotową dostawę?


Regulacja art. 42 ustawy o VAT określająca warunki zastosowania stawki 0 proc. w przypadku wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów jest jednym z najbardziej uciążliwych przepisów tej ustawy. Przepis w ustępie 1 pkt 2 przewiduje, że warunkiem zastosowania stawki 0 proc. jest posiadanie przez podatnika dowodów, że towary zostały wywiezione z kraju i dostarczone do nabywcy. Jednym z dowodów jest dokument przewozowy otrzymany od przewoźnika, z którego jednoznacznie wynika, że towary zostały dostarczone do miejsca przeznaczenia. I tu się zaczyna problem, bo np. przewoźnik w ogóle nie przekazuje dokumentów, przekazuje je z opóźnieniem, albo dokumenty nie są stosownie podpisane i ich jednoznaczność staje się wątpliwa. Ustawodawca wprowadza jednak formułę uzupełniającą i w ust. 11 art. 42 zaznacza, że jeżeli dokumenty przewozowe nie potwierdzają jednoznacznie dostarczenia towarów do nabywcy, to dowodami mogą być również inne dokumenty potwierdzające wewnątrzwspólnotową dostawę, takie jak np. zamówienie, dokumenty dotyczące ubezpieczenia itd. W tym miejscu pojawia się wątpliwość. Z gramatycznego punktu widzenia użyte przez ustawodawcę sformułowanie powoduje, że podatnik powinien mieć dokumenty przewozowe i tylko jeśli one są, ale nie potwierdzają jednoznacznie dostawy, można stosować dokumenty uzupełniające.

Pozostało 10% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.