Dziennik Gazeta Prawana logo

Połączenie spółki matki ze spółką córką pozwoli na wspólne rozliczenie

Arkadiusz Michaliszyn prawnik, partner w CMS Cameron McKenna
Arkadiusz Michaliszyn, prawnik, partner w CMS Cameron McKennaDGP / Wojtek Górski
28 maja 2012

Zgodnie z utrwalonym poglądem na gruncie ustawy o CIT w przypadku łączenia podmiotów spółka przejmująca nie może rozliczać strat spółki przejmowanej. Czy to słuszne podejście?

Stwierdzenie takie jest prawidłowe w odniesieniu do strat z lat poprzednich. Przepis nie wyklucza jednak możliwości odliczenia bieżącej straty spółki przejmowanej od bieżącego dochodu spółki przejmującej. Ujmując rzecz precyzyjniej, suma kosztów uzyskania przychodów i przychodów osiągnięta przez spółkę przejmowaną od początku roku podatkowego, w którym doszło do połączenia, zostanie uwzględniona, o ile zostaną spełnione określone warunki, w rozliczeniu podatkowym spółki przejmującej za rok połączenia. Zgodnie z art. 8 ust. 6 ustawy o CIT (t.j. Dz.U. z 2011 r. nr 74, poz. 397 z późn. zm.) spółka kończy swój rok podatkowy przed upływem przyjętego roku podatkowego, jeśli z odrębnych przepisów wynika obowiązek zamknięcia ksiąg. Jeżeli takiego obowiązku nie ma, to rok podatkowy również się nie kończy.

Pozostało 55% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.