Jak amortyzować środki trwałe przekazane czasowo innemu podatnikowi

Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria Prawnicza
Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria PrawniczaDGP
2 września 2010

Podatnicy, którzy chcą pozyskać nowych klientów, często zmuszeni są w okresie współpracy do czasowego przekazania swoich środków trwałych innych podatnikom bez opłat. Jakie to ma skutki podatkowe?

Przekazanie takie ma miejsce np. w przypadku producentów lodów, mrożonek czy napojów, którzy udostępniają swoje zamrażarki (lodówki) sklepom w celu umieszczania w nich swoich produktów, które są w tym sklepie sprzedawane. Podobne sytuacje mają miejsce w przypadku umów, na mocy których jeden podmiot wykonuje usługi produkcyjne na rzecz drugiego podmiotu i do ich wykonania używa czasami specjalistycznych maszyn czy urządzeń przekazanych czasowo przez zleceniodawcę, bez których usługa byłaby niemożliwa. Przez wiele lat organy podatkowe zasadniczo uznawały, że w tych przypadkach podatnik czasowo przekazujący środki trwałe ma prawo do dokonywania odpisów amortyzacyjnych i traktowania ich jako kosztu uzyskania przychodu. Podkreślano, że spełniona jest przesłanka z art. 16a ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, że są one wykorzystywane przez podatnika na potrzeby związane z prowadzoną przez niego działalnością gospodarczą i nie ma znaczenia, czy są one fizycznie wykorzystywane przez tego podatnika – właściciela środków trwałych.

Pozostało 5% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.