Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak spółka powinna rozliczać nieodpłatne sfinansowanie nabycia środków trwałych

Arkadiusz Michaliszyn, prawnik, partner w CMS Cameron McKenna
Arkadiusz Michaliszyn, prawnik, partner w CMS Cameron McKennaDGP
10 stycznia 2011

Nieodpłatne świadczenia są szeroko interpretowane zarówno przez organy podatkowe, jak i sądy administracyjne. Jakie stanowisko dominuje przy nieodpłatnym finansowaniu nabycia środków trwałych w spółkach?

Dokonanie lub otrzymanie nieodpłatnego świadczenia jest w polskim prawie podatkowym występkiem karanym w sposób szczególnie dotkliwy. Jednym z wyłomów od tej zasady jest art. 21 ust. 1 pkt 17 ustawy o CIT, zgodnie z którym wolne od podatku są: dotacje, subwencje, dopłaty i inne nieodpłatne świadczenia, otrzymane na pokrycie kosztów albo jako zwrot wydatków związanych z otrzymaniem, zakupem albo wytworzeniem we własnym zakresie środków trwałych lub wartości niematerialnych i prawnych, od których dokonuje się odpisów amortyzacyjnych. Uzupełnieniem tego przepisu jest art. 16 ust. 1 pkt 48 ustawy o CIT, zgodnie z którym odpisy amortyzacyjne odpowiadające wydatkom zwróconym podatnikowi na nabycie tych środków trwałych nie są kosztem uzyskania przychodu. Logika tych przepisów jest prosta: spółka nie płaci podatku od nieodpłatnego sfinansowania nabycia środków trwałych, ale z drugiej strony nie amortyzuje ich. Dodatkowo okoliczność, że dla darczyńcy takie nieodpłatne świadczenie nie jest kosztem uzyskania przychodu, dopełnia neutralną podatkowo naturę tego typu transakcji.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.