Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy odsetki od kredytu w związku z aportem mogą być kosztem uzyskania przychodu

Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan Lovells
Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan LovellsDGP
23 września 2010

Spółki mogą przejmować kredyt na skutek wniesienia go aportem wraz z całym majątkiem innej spółki. Czy odsetki spłacane od tego kredytu mogą zostać zaliczone do kosztów podatkowych?

Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, czy przejęty kredyt ma związek z działalnością spółki. Analizowane zagadnienie było przedmiotem rozstrzygnięcia organów podatkowych, które nie zgodziły się ze stanowiskiem reprezentowanym przez podatnika, uznając, że samo przejęcie długu regulowane w art. 519 par. 1 kodeksu cywilnego nie pociąga za sobą następstwa prawnego w rozumieniu przepisów prawa podatkowego (rozdział 14, dział III Ordynacji podatkowej). W konsekwencji spłata przejętego długu wraz z odsetkami nie stanowi kosztu podatkowego.

Pozostało 33% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.